ILLÓOLAJOK

Az illóolaj olyan növényekből nyert folyadék, amely illékony vegyületeket tartalmaz. A természetes illóolajoknak nemcsak kellemes az illatuk, de sok (bőr)problémára jelenthetnek megoldást.

A mesterséges olajoknak hamar elillan az illatuk, és gyógyászati célra is alkalmatlanok. Érdemes ezért a vásárlásnál fokozottan odafigyelni az eredetre, és hogy milyen módon nyerték ki az illóolajat a növényből, mert a magas ár sajnos nem minden esetben jelenti a jó minőséget. Ráadásul amióta megszűnt a Gyógynövénykutató Intézet ellenőrző, minősítő jogköre, gyakorlatilag nincs minősítő szerv.

Az illóolajokat száraz, sötét helyen kell tárolni, ezért ha az adott üzletben nem látjuk ezeket a feltételeket jobb, ha nem vesszük meg az olajat. A nem megfelelő tárolás az olaj tulajdonságainak romlását, illetve a felhasználási idő csökkenését eredményezheti. Az illóolajok szerepe a bőrápolásban már régóta ismert. A következő felsorolás összegzi, hogy milyen bőrproblémára milyen olajok használhatók.

 • Zsíros bőrre: bergamott, cédrus, citrom, citromfű, édeskömény, geránium, grépfrút, kamilla, levendula, mirha, rózsa, szantálfa                                                                   

 • Normál bőrre: geránium, jázmin, levendula
 • Pattanásos bőrre: bergamott, boróka, citrom, citromfű, geránium, grépfrút, levendula, szantálfa, teafa
 • Száraz bőrre: cickafark, geránium, jázmin, kamilla, szantálfa, ylang-ylang
 • Érzékeny bőrre:  grépfrút, kamilla, narancsvirág, rózsa
 • Kevert bőrre:  (ezek a kiegyenlítő olajok): geránium, levendula, szantálfa, ylang-ylang

 

Adagolás

Ha nemcsak gyógyászai céllal, hanem kifejezetten az illata miatt szeretnél használni egy illóolajat, akkor is érdemes utánanézni az alkalmazásnak. Az illóolajok ugyanis allergén anyagok. Adagolásukhoz nagy figyelem szükséges.

A következő illóolajok lehetnek veszélyesek:

Gyerekeknél kerülendő: inkább semmilyen illóolajat ne használjunk, vagy csak nagyon enyhét, a felnőtt adag 1/3-át, 1/4-ét. Tilos az eukaliptusz, menta, kámfor!

Áldott állapotban lévők kerüljék az ánizs, árnika, bazsalikom, boróka, borsmenta, cédrus, cickafark, ciprus, csombor, csombormenta, fahéj, fenyő, geránium, illatos verbéna, izsóp,jázmin, kakukkfű, kámfor, koriander, majoranna, muskotályzsálya, olasz szalmagyopár, oregánó, pálmarózsa, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, tuja , varádics, vasfű vagy a zsálya illóolajak használatát. Ezek görcsöket, vetélést okozhatnak. A terhesség korai szakaszában a következőket sem szabad használni: zsálya, rózsa, jázmin, kamilla. Később már mértékkel lehet.

Napozás előtt kerüljük a citrusfélék olajainak alkalmazását, valamint a fogpiszkálófű és az angyalgyökér illóolajok használatát, mert ezek fényérzékenyítő olajok, és fény hatására a bőrön kiütéseket okozhatnak.

Magas vérnyomásra nem jó a kakukkfű, rozmaringok és a zsályaolaj.

Epilepsziásoknál rohamot válthat ki a következő: bazsalikom, borsmenta, cédrus, ciprus, édeskömény, izsóp, kakukkfű, kámfor, rozmaring, tuja és a zsálya illóolaja.

Homeopátiás kezelés alatt kerülni kell a menta, fenyő, eukaliptusz, boróka illóolajok használatát. Alkalmazásuk ugyanis semmissé teheti a kezelés hatását.

Belsőleg csak szakemberrel való konzultáció után szabad bármilyen illóolajat használni!

Az érzékeny bőr allergiás kiütésekkel reagálhat a következőkre: bazsalikom, babér, elemi, eukaliptusz, fahéj, feketebors, fenyő, gyömbér, hegyipereszlény és szegfűszeg illóolaj.

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják. Az illóolajok erősen „koncentrált” természetes anyagok, amelyek a növények fennmaradásában játszanak fontos szerepet. Kinyerésük a növényi nyersanyagtól függően víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással (extrakcióval) történik.

Több-kevesebb illóolajat az aromás növények valamennyi része tartalmaz: a narancsfa gyümölcse adja például a narancsolajat, a levelek és a hajtások a petitgrainolajat, míg a virágok a neroli (narancsvirág) olajat. Példaként említhető még a szegfűszeg, melynek virágbimbójából, szárából és leveleiből egyaránt készítenek illóolajat. Az erdeifenyő tűleveleiből, fájából és gyantájából is nyernek ki illóolajat. Az adott növény különböző részeiből származó illóolaj összetétele, ily módon hatása és illata is különböző.

Az illóolajok mintegy 60-250 féle, különböző szerkezetű vegyületből épülnek fel. Valamennyi illóolajban van egy vagy több olyan fő, ill. főbb alkotórész, amelyek az illóolaj mintegy 90-95%-át alkotják, és a maradék néhány százalékon a többi, esetleg száznál is több alkotórész „osztozik”. A természetes illóolajok szintetikus olajokkal való helyettesítése nem lehetséges, ugyanis az esetek többségében az illat és a hatás kialakításában fontos szerepük van a csak kis mennyiségben jelenlévő alkotórészeknek. Emellett jó tudni azt is, hogy egy-egy illóolajnak több kemotípusa - ugyanabból a növényi részből kinyert, mégis eltérő illatú típusa - is lehet.

Egyes növényeknél - ilyen például a somkóró - nem az illóolaj, hanem más vegyületek a felelősek a jellegzetes illatért, és van olyan növény is, amelynél a jellegzetes illat csak utólag, a szárítás/száradás során alakul ki.

Az illóolajok az alábbi módokon juthatnak a szervezetünkbe:

 • a szaglószerven keresztül, a légtérből belélegezve vagy inhalálással,
 • bőrön keresztül felszívódva,
 • szájon át az emésztőtraktusba juttatva.

Alkalmazásuk, illetve kiválasztódásuk helyétől függően az alábbi főbb hatásokkal rendelkeznek:

 • antimikrobiális hatás (baktériumok, gombák szaporodását, fejlődését gátló hatás) – valamennyi szervrendszernél számolhatunk e hatás érvényesülésével (néhány ismertebb antimikrobiális hatású illóolaj: cickafark, citronella, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, kamilla, levendula, szegfűszeg, teafa),
 • légutakra gyakorolt hatások: számos illóolaj a tüdőn keresztül választódik ki, elősegíti a légutakban letapadt kórós váladék elfolyósítását és kiürülését, melynek köszönhetően javul a légutak átjárhatósága (ilyen hatásokkal bíró olajok: ánizs, édeskömény, erdeifenyő, eukaliptusz, niaouli, törpefenyő); emellett egyes illóolajoknak (pl. kakukkfű) a hörgők görcsét oldó hatásával is számolni lehet,
 • bőrvörösítő hatás: az illóolajok külsőleg alkalmazva fokozzák a bőr és az izomszövetek vérellátását, és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek (ilyen hatású olajok: boróka, borsosmenta, erdeifenyő, eukaliptusz, kámfor, rozmaring),
 • emésztőrendszerre gyakorolt hatások: belsőleges alkalmazásnál leginkább az étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és az epehajtó hatások érvényesülnek (ilyen hatású olajok: ánizs, borsosmenta, édeskömény); külsőleges alkalmazásnál, például a kisgyermekek bélgörcsének kezelésére szánt, ánizs vagy édeskömény illóolajat tartalmazó masszázsolajnál, csak az enyhe görcsoldó hatással számolhatunk,
 • vizeletkiválasztó-rendszerre kifejtett hatások (fertőtlenítő, vizelethajtó és görcsoldó): ilyenre példa a borókaolaj,
 • nyugtató hatás: ilyen hatású például a citromfű és a levendula olaja.

 

Illóolajok tulajdonságai

Narancsolaj (Citrus aurantium)

Megfázás, feszültség, stressz, emésztési zavarok kezelésére és általános nyugtatóként, gyulladásgátlásra, fertőtlenítésre, méregtelenítésre, bőrnyugtatásra, szagtalanításra használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Édes narancs olaj (Aurantii dulcis aetheroleum) néven hivatalos. Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális, méregtelenítő hatását aknázhatjuk ki. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit.

A kozmetikai iparban felhasználják: töredezett hajra hajsamponokhoz, kézápolókrémekhez, nehézláb érzés elleni lábápolókban, rozaceás, érzékeny és kevert bőrre készült arcápolószerekhez. Enyhíti a fogíny-gyulladás tüneteit, nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga. Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1% .

Keverhető bergamottal, citromfűvel, rózsafával

 

Citromfűolaj (Aetheroleum melissae),

A citromfű (Melissa officinalis) leveleiből készített, ideg- és szívnyugtató, görcsoldó illóolaj. A spanyol citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat. Az illóolajhozam elég kicsi és tág határok között mozog, ez általában 0,01-0,8%. Az olaj színtelen vagy halványsárga, citromos illatú. Főbb alkotórészei a citrál és a citronellál (40-70%), valamint a linalool, a geraniol és a citronellol. Az illóolaj a citrálnak köszönhetően erős fertőtlenítő. Antibakteriális és antivirális hatású. Emellett nyugtató, vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatásai is említést érdemelnek.

Ma a citromfűolaj szinte mindegyik szúnyog és moszkitó elleni bőrkrémben megtalálható. Erős szaga elriasztja a rovarokat. A citromfűolaj hatásos a nyugtalanság, szorongás, emésztési zavarok, fejfájás, köhögés és reuma ellen is. A felsorolt panaszok kezelésére aromalámpából vagy alvópárnából elpárologtatva, masszázs- vagy fürdőolaj, ill. fejfájás csillapítására alkalmas bedörzsölőszerek alkotórészeként használják a leggyakrabban. Az említettek mellett fontos alkotórésze lehet a meghűlés elleni és emésztésjavító cseppeknek, fertőzés, ízületi és izomfájdalom, visszér panaszok gyógyításában, ill. a változáskori tünetek kezelésére alkalmas készítményeknek, de hatóanyagául szolgálhat a herpesz kezelésére szánt ecsetelőszereknek is. Antibakteriális tulajdonsága miatt a modern orvostudomány ma is kitartóan vizsgálja a növény egyéb felhasználási lehetőségeit. Fontos illatszer alapanyag is.

Keverhető gerániummal, ilang-ilanggal, levendulával, narancsvirággal.

 

Rózsafaolaj (lignum rhodium)

A rózsafaolaj megtévesztő nevével ellentétben nem a rózsa fájából, hanem a Convolvulus nemzetséghez tartozó Kanári-szigeteki növényfajok, a scoparius és a virgatus szárából („lignum rhodium”) desztillált illóolaj. A rózsafa illóolaja színtelen vagy enyhén sárgás, illata frissítő, virágos, édes-fás enyhén borsos tónussal. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: álmatlanság, feszültség, lehangoltság, emésztési zavarok, fejfájás ellen, bőrápolásra, afrodiziákum, antimikróbiális, antiszeptikus, nyugtató (antidepresszáns), tonizáló. Alkalmazás módja: párologtatás, fürdő, bedörzsölés. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, citrom, geránium, grapefruit, iilang-ilang, levendula, mandarin, muskotályzsálya, narancs, pacsuli, pálmarózsa, római kamilla, vetiverfű és általában a legtöbb illóolajjal.

 

Bergamottolaj (aetheroleum bergamottae)

A bergamottolaj (aetheroleum bergamottae) a bergamottnarancs (Citrus bergamia) héjából (leginkább az olaszországi Reggio környékén) kisajtolt zöldessárga, citromillatú, illóolajtartalmú olaj. Javítja a kedélyállapotot, oldja a félelmet. Az emésztést serkenti, torokgyulladás esetén toroköblítőszer készíthető belőle. Az illatszergyártás fontos alapanyaga. A kozmetikai iparban szappanok, kölnik illatosítására és barnító hatású napolajakhoz használják. Ugyancsak némi bergamottolajjal illatosítják az Earl Grey típusú teákat. Enyhe fertőtlenítő hatása miatt borogatásként alkalmas nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek, sömörök, valamint pattanásos és túl zsíros bőr kezelésére. Bergamottolajos pólyával körbetekerve a lábat a láz csillapítható. Gyengén görcskeltő. Szintetizálják is, de a mesterséges előállított változat összetétele némileg eltér a természetesétől.

 

Római kamilla (Anthemis nobilis syn. Chamaemelum nobile)

Botanikai család: fészkesvirágzatúak (Asteraceae)

A római kamilla olaja halványsárga színű (gőzlepárlás esetén a lepárlás során képződő kamazulénnek köszönhetően kék), illata jellegzetes, gyógynövény-szerű, gyümölcsösre emlékeztető. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Hagyományosan használt olaj de az eredeti, hamisítatlan és bio illóolaj igen drága. Terápiás hatásai: antibakeriális, antiszeptikus, fájdalomcsillapító, görcsoldó, lázcsillapító, és nyugtató. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, citrom, eukaliptusz (legtöbb változattal), geránium, grapefruit, levendula (legtöbb változattal), muskotályzsálya, neroli (keserű narancsfa virág), pálmarózsa, rózsa (legtöbb változattal), teafa

 

Levendula (Lavandula angustifolia)

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae)

Olaja színtelen vagy enyhény sárgás. Illata édeskés, virágos, frissítő gyakran balzsamos-fás alaptónussal. Talán az egyik legnépszerűbb ilóolaj sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően. Számos faját és keresztezéséből származó változatát használja az aromaterápia. A Franciaország hegyei között termett változatának különösen csodálatos illata van. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: antiszeptikus, fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató (antidepresszáns), összehúzó (különösen hatásos égési sérülések esetén). Jól keverhető az alábbi olajokkal: atlaszcédrus, bergamott, borókabogyó, borsmenta, ciprus, citrom, erdei fenyő, eukaliptusz (legtöbb változattal), feketebors, geránium, grapefruit, gyömbér, indiai citromfű, kakukkfű, kék kamilla, limett, majoranna, mandarin, muskotályzsálya, pacsuli, Pálmarózsa, ravensara (Ravensara aromatica), római kamilla, rozmaring (összes kémiai típus), rózsa, rózsafa, szantálfa, szegfűszeg, teafa, vetiverfű

 

Neroli vagy keserű narancs virág (Citrus aurantium var. amara)

Botanikai család: rutafélék (Rutaceae). Az olajat a keserű naracsfa virágjából lepárlással nyerik ki. A frissen párolt olaj halványsárga színű, amely az idő elteltével barnás árnyalatba fordul. Friss, könnyed, légies virágillat. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Meglehetősen drága. Terápiás hatásai: antiszeptikus, görcsoldó, nyugtató (antidepresszáns és idegekre is), szélhajtó. Jól keverhető az alábbi olajokkal: borókabogyó, citrom, geránium, grapefruit, gyömbér, levendula (legtöbb változattal), mandarin, muskotályzsálya, narancs, pálmarózsa, római kamilla, szantálfa, tömjén.

 

Rózsa (Rosa damascena)

Botanikai család: rózsafélék (Rosaceae). A rózsa illóolajat a rózsa szirmainak, illetve a teljes virágfej lepárlásából nyerik, amelynek színe a halványsárgától az mélyebb olíva-sárgáig (különösen a bolgár változat) változhat. Gazdag virágillat, enyhén fűszeres mellék tónussal. Fennséges olaj de a lepárláshoz szükséges szirommennyiség miatt csillagászati ára van. Igen gyakran hamisított olajféle. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz.. Terápiás hatásai: antibakteriális, antiszeptikus, antivirális, emésztést elősegítő, erotizál, izgató, menstruáció-szabályozó, nyugtató (antidepresszáns), összehúzó, tonizáló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: sokoldalú olaj, a legtöbb illóolajjal jól keverhető.

 

Ilang-ilang (Cananga odorata)

Botanikai család: annónafélék (Annonaceae). Az ilang-ilang illóolajat elsősorban Indonéziában és Madagaszkáron állítják elő de az egyik leggyönyörűbb illat egy Costa Rica-i lepárlóból kerül ki. Az olaj színe halványsárga, illata nehéz, egzotikus, virágos, édeskés. Gyakran használják afrodiziákumknént. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: euforizáló, nyugtató (idegekre és antidepresszáns), vérnyomáscsökkentő. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, geránium, muskotályzsálya, grapefruit, gyömbér, levendula (legtöbb változattal), narancs, pacsuli, pálmarózsa, római kamilla, rózsafa, szantálfa, szegfűszeg, vetiverfű.

 

Grapefruit (Citrus x paradisi)

Botanikai család: rutafélék (Rutaceae). Ennek az illóolajnak a színe a sárgástól a zöldes-sárgán keresztül a halvány narancssárgáig változhat. Illata édeskés, friss citrusos, üdítő és könnyed. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, egyeseknél azonban néhány szakember szerint fényérzékenységet (fototoxikus) okozhat. Terápiás hatásai: antiszeptikus, élénkítő, fertőtlenítő, méregtelenítő, nyugtató (antidepresszáns), összehúzó. Jól keverhető az alábbi olajokkal: atlaszcédrus, bazsalikom, bergamott, borókabogyó, borsmenta, ciprus, citrom, eukaliptusz (legtöbb változattal), édeskömény, feketebors, geránium, gyömbér, ilang-ilang, kakukkfű, kardamom, levendula (legtöbb változattal), limett, mandarin, muskotályzsálya, narancs, neroli (keserű narancsfa virág), pálmarózsa, rozmaring (összes kémiai típus), szegfűszeg, tömjén.

 

Citrom (Citrus limon) 

Botanikai család: rutafélék (Rutaceae). A citrom illólaj zöldes-sárga vagy sárga színű, illata könnyed, friss-citrusos, lélekemelő. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, egyeseknél azonban néhány szakember szerint fényérzékenységet (fototoxikus) okozhat. Terápiás hatásaiantimikrobiális, antiszeptikus, féreghajtó, méregtelentő, nyugtató (antidepresszáns), összehúzó, tonizáló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: borókabogyó, eukaliptusz (legtöbb változattal), édeskömény, geránium, ilang-ilang, levendula (legtöbb változattal), limett, narancs, neroli (keserű narancsfa virág), római kamilla, rózsa, szantálfa.

 

Geránium (Pelargonium graveolens) ismertebb nevén 'Bourbon-geránium'

Botanikai család: gerániumfélék (Geraniaceae). A geránium olaja zöldes-olíva színű, jellegzetes zöld, leveles-rózsás, aromás illattal. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. A gerániumféléknek számos faja létezik, a marokkói vagy kínai változatot igen kellemes illatúak. Terápiás hatásaiantiszeptikus, féreghajtó, gombaölő, nyugtató (antidepresszáns), összehúzó, regeneráló, tonizáló, vérzéscsillapító. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bazsalikom, bergamott, borókabogyó, borsmenta, ciprus, citrom, édeskömény, feketebors, ilang-ilang, muskotályzsálya, gyömbér, grapefruit, levendula (legtöbb változattal), mandarin, narancs, neroli (keserű narancsfa virág), pacsuli, pálmarózsa, róma ikamilla, rozmaring (összes kémiai típus), rózsa (legtöbb változattal), szantálfa, szegfűszeg, tömjén

 

Borsmenta (Mentha x piperita)

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae). A borsmenta illóolaja halványsárga színű, friss, csípős-fűszeres, aromás illatú. Biztonságosan használható, fényérzékenységet nem okoz, azonban bőrizgató hatású lehet különösképpen a nyálkahártyára illetve a szemek körül, az arcon. Terápiás hatásaiantimikróbiális, antiszeptikus, emésztést segítő, érösszehúzó, fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladás csökkentő, izzasztó, köptető, összehúzó, szélhajtó, zsibbasztó. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bazslikom, borókabogyó, ciprus, citrom, erdei fenyő, eukaliptusz (legtöbb változattal), feketebors, geránium, grapefruit, levendula (legtöbb változattal), majoranna, mandarin, rozmaring (összes kémiai típus), teafa

 

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae) 

A rozmaring olaja színtelen vagy halványsárga, illata fás, balzsamos, aromás tónussal. Ugyan rendszertanilag egy faj, mégis a termőterülettől függően, olaja három fő kémiai változatot produkál (ct. verbenone, ct. cineole, ct. camphor). A legöbb forrás szerint biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz, azonban mások szerint terhesség ideje alatt, magas vérnyomás és epilepszia esetén használata kerülendő. Terápiás hatásai: antimikróbiális, antiszeptikus, fájdalomcsillapító, gombaölő, görcsoldó, izzasztó, légúti duguláscsökkentő, menstruáció-szabályozó, méregtelentő, nyugtató (idegekre és antidepresszáns), összehúzó, regeneráló, reumás panaszokra kiváló, szélhajtó, tonizáló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: atlaszcédrus, bazslikom, bergamott, borsmenta, citrom, fahéj, feketebors, erdei fenyő, eukaliptusz (legtöbb változattal), muskotályzsálya, geránium, grapefruit, levendula (legtöbb változattal), majoranna, mandarin, teafa, tömjén

 

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae). Ennek az olajnak barnás, vöröses színe van, illata aromás, fűszeres, kissé orvosságszerű. Ugyan rendszertanilag egy faj, mégis a termőterülettől függően, két fő kémiai változata (ct. thymol és a ct. linalol) a leginkább használatos. Biztonságos, fényérzékenységet nem de egyeseknél bőrirritációt okozhat. Terápiás hatásai: antimikróbiális, antioxidáns, antiszeptikus, baktériumölő, emésztést segítő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, féreghajtó, gombaölő, köptető, immunrendszer erősítő, menstruáció-szabályozó. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, citrom, erdei fenyő, eukaliptusz (legtöbb változattal), grapefruit, levendula (legtöbb változattal), majoranna, muskotályzsálya, rozmaring, teafa

 

Ciprus (Cupressus sempervirens)

Botanikai család: ciprusfélék (Cupressaceae). Olaja halványsárga, majden színtelen, illata édes-balzsamos, meleg, frissítő és enyhén fűszeres. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: antiszeptikus, görcsoldó, légúti duguláscsökkentő, összehúzó. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, borókabogyó, cédrusok, citrom, erdei fenyő, kék kamilla, kardamom, geránium, levendula (legtöbb változattal), limett, majoranna, mandarin, narancs, petitgrain (keserű narancsfa hajtásaiból és éretlen gyümölcséből), ravensara (Ravensara aromatica), római kamilla, rozmaring (összes kémiai típus), rózsafa, szantálfa, teafa, tömjén

 

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus)

Botanikai család: mirtuszfélék (Myrtaceae). Az eukaliptusz nemzetség majden 600 ismert fajjal rendelkezik. Az aromaterápiában ebből körülbelül 20 fajtát használnak rendszeresen, például:Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus smittii, Eucalyptus dives és Eucalyptus citriodora (citromos eukaliptusz). Az egyes fajok olajai eltérő színűek lehetnek, de árnyalatuk a halványsárgától a barnáig változhat kámforos illattal. Általában biztonságos olajok, azonban nem minden faj olaja ajánlott gyermekek, idősek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők számára. Terápiás hatásai: antibakteriális, antivirális, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, köptető, összehúzó, regeneráló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: borsmenta, cédrusfélék, ciprus, citrom, erdei fenyő, geránium, levendula (legtöbb változattal), majoranna, rozmaring (összes kémiai típus)

 

Pacsuli (Pogostemon cablin)

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae). A pacsuli olaj színe mélynarancs vagy barna, illata gazdagon fűszeres, földillatot idéző, aromás. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: antiszeptikus, erotizáló, gyulladáscsökkentő, nyugtató (idegekre és antidepresszáns). Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, cédrusok, fahéj, feketebors, geránium, grapefruit, gyömbér, indiai citromfű, levendula (legtöbb változattal), mandarin, muskotályzsálya, narancs, neroli (keserű narancsfa virág), szantálfa, szegfűszeg, tömjén, vetiverfű

 

Teafa (Melaleuca alternifolia)

Botanikai család: mirtuszfélék (Myrtaceae). A teafa olaja halványsárga, majden színtelen, illata édeskés, meleg, fűszeres, aromás. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: antioxidáns, antiszeptikus, emésztést segítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, reumás panaszokra kiváló, szélhajtó. Az egyik leghatásosabb antimikróbiális olajok között tartják számon. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, borsmenta, ciprus, citrom, erdei fenyő, eukaliptusz (legtöbb változattal), fahéj, levendula (legtöbb változattal), muskotályzsálya, rozmaring (összes kémiai típus), római kamilla.

 

Tömjén (Boswellia carterii)

Botanikai család: balzsamfafélék (Bursareceae). A tömjén illóolaj halványsárga színű, illata fás-borsos, tiszta és enyhény fűszeres. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: antiszeptikus, köptető, összehúzó, regeneráló, szélhajtó, vérzéscsillapító, vízhajtó. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bazsalikom, bergamott, ciprus, citrom, fahéj, feketebors, erdei fenyő, geránium, grapefruit, ilang-ilang, levendula (legtöbb változattal), mandarin, narancs, neroli (keserű narancsfa virág), pacsuli, pálmarózsa, rózsa (legtöbb változattal), szantálfa, vetiverfű

 

Mirha (Commiphora myrrha)

Botanikai család: balzsamfafélék (Bursareceae). Ez az olaj halványsárga vagy halvány narancssárga színű, illata meleg-fűszeres, aromás, fás. A legtöbb forrás szerint biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz, azonban mások szerint terhesség ideje alatt használata kerülendő. Terápiás hatásai: antimikróbiális, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, köptető, nyákoldó, szélhajtó, tonizáló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, borókabogyó, ciprus, citrom, citromos eukaliptusz, erdei fenyő, geránium, grapefruit, levendula (legtöbb változattal), neroli (keserű narancsfa virág), pacsuli, pálmarózsa, rozmaring (összes kémiai típus), rózsa (legtöbb változattal), szantálfa, tömjén, vetiverfű

 

Vetiverfű (Vetiveria zizanoides)

Botanikai család: pázsitfűfélék (Poaceae). A vetiverfű illóolaja barnás színű és nehéz, édeskés, fás, földszerű, majdnem füstöt idéző illata van. Biztonságosan használható, nem bőrizgató, fényérzékenységet nem okoz. Terápiás hatásai: antiszeptikus, görcsoldó, nyugtató, vérzéscsillapító, tonizáló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, citrom, citromos eukaliptusz, feketebors, gyömbér, grapefruit, indiai citromfű, levendula (legtöbb változattal), mandarin, muskotályzsálya, narancs, pacsuli, szantálfa, tömjén

 

Szantálfa (Santalum album)

Botanikai család: szantálfafélék (Santalaceae). Az illóolaj igen vastag (sűrű), színe sárgás, illata különösen síma, erősen fás alaptónussal. Az Indiában található Szantálfa kiemelten veszélyeztetett faj ezért csak móddal használjuk, olaja igen drága. Az indiai vátozat remek alternatívája az Új-Kaledóniai (Ausztrál) Szantálfa (Santalum spicatum), amely könnyebben elérhető és olcsóbb változat. Terápiás hatásai: antiszeptikus, görcsoldó, gyulladásgátló, nyugtató, tonizáló. Jól keverhető az alábbi olajokkal: bergamott, citrom, édeskömény, feketebors, geránium, grapefruit, ilang-ilang, levendula, mandarin, mirha, muskotályzsálya, narancs, neroli (keserű narancsfa virág), pacsuli, pálmarózsa, római kamilla, rózsafa, szegfűszeg, tömjén, vetiverfű. 

Forrás: WIkipédia, MillerSoap, aromax.hu, illoolajok.hu, brambleberry.com, dragonspice.de